Per 1 januari 2024 vervangt het minimumuurloon het maandloon, met gevolgen voor werknemers en werkgevers. Marcel Reijmers legt uit.
Iedereen die in Nederland werkt heeft recht op het minimumloon. Het minimumloon is vastgesteld als bedrag per maand dat een werknemer minimaal moet verdienen bij een fulltime dienstverband. Omdat het per cao kan verschillen hoeveel uur een fulltime werkweek heeft, is het minimum uurloon niet voor iedereen hetzelfde.
In een werkweek van 36 moet hetzelfde minimumloon verdiend worden als in een werkweek van 40 uur. Bij een kortere fulltime werkweek is het uurloon daardoor hoger. Dit voelt natuurlijk niet helemaal eerlijk, en dat vindt de overheid ook.
Daarom is besloten om per 1 januari 2024 het minimummaandloon te vervangen door een minimumuurloon, dat voor iedereen van 21 jaar of ouder gaat gelden (jongeren tussen de 15 en 21 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon). In dit artikel legt Marcel Reijmers van Flexmarkt uit wat deze verandering voor consequenties heeft voor werknemers, werkgevers en inleners van personeel.
Ontdek meer gerelateerde artikelen
Volg ons op LinkedIn voor het laatste nieuws en meer