Nieuwe zzp-wetgeving: hoe staat het ermee?

Soms is het niet altijd duidelijk of er binnen een arbeidsrelatie sprake is van zelfstandigheid of arbeid in loondienst. Uiteraard maken wij vooraf duidelijke afspraken die we in ondubbelzinnige overeenkomsten vastleggen, maar de feitelijke invulling van de arbeidsrelatie bepaalt uiteindelijk welke situatie van toepassing is. De Belastingdienst controleert hierop, en kan vaststellen dat er in bepaalde situaties géén sprake is van zelfstandigheid, maar van arbeid in loondienst. Dit heeft heftige gevolgen: de zzp’er is loonbelasting verschuldigd en heeft opeens geen zzp-overeenkomst maar een arbeidsovereenkomst, en de opdrachtgever moet werkgeverslasten afdragen.

Om zelfstandigen meer zekerheid te bieden over de aard van hun arbeidsrelatie en de wijze van handhaving door de Belastingdienst zijn verschillende kabinetten bezig geweest met het opzetten van nieuwe, heldere wetgeving. Vanwege de val van kabinet Rutte-IV zijn deze plannen deels op de lange termijn geschoven.

De NBBU geeft op hun website een samenvatting van de huidige stand van zaken zie hier. Servorg vraagt regelmatig informatie op bij zzp’ers waaruit hun zelfstandigheid moet blijken. Zo waarborgen we dat de Belastingdienst deze arbeidsrelaties niet als dienstbetrekkingen aanmerkt, en zzp’ers en opdrachtgevers niet voor financiële of arbeidsrechtelijke verrassingen komen te staan.